#12 - Tullobbyn?
Apr 12, 2024Lästid: 2.5 minuter
Välkommen till First Trade Kits nyhetsbrev, som varje fredag ger dig tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull.
Innehållet i korthet:
- EU-val 9 juni
- Tullobbyn?
Om du missade utskicket i förra veckan så kan det hittas här.
#11 - Kreativitet (firsttradekit.com)
Denna vecka handlar om processen när reglerna ändras och hur din röst kan vara viktigare än du tror. Låt oss dyka rakt in.
EU-val 9 juni
Eller val till Europaparlamentet som det heter. Det här är ingen uppmaning att rösta. Men för oss som gör det finns det en hel del alternativ, kolla bara in listan här:
https://data.val.se/euval2024/partier/valsedlar
Finns det fler val än du trodde?
Dock inget ”Tullpartiet” i listan, tullunion till trots. Men går vi tillbaka till 1890-talet så hittar vi faktiskt tullpartiet, och de var protektionistiska.
Eller i Riksdagens protokoll från 1895 där följande beskrivs.
Varför gamla landtmannapartiet beslöt att lämna hela sitt forna program i tullfrågan och förena sig med tullpartiet vet jag inte. Kanske var mjöltullen livsviktig. Jag vågar iaf gissa att det pågått ett påverkansarbete i bakgrunden.
Tullobbyn
Det ordet existerar tydligen inte. Om vi bortser från det här nyhetsbrevet som kommer dyka upp vid googling inom kort då. Lite samma vibbar som när jag för några år sedan skulle skriva om ”regeringens importstrategi” och upptäckte att det inte fick en enda träff. Det heter visst investeringsstrategi. Men investeringstullar säger precis ingen, enligt google.
Oavsett så pågår förstås påtryckningar även inom tull. Påtryckningar som påverkar allt från nya varukoder till antidumping till frihandelsavtal till tolkningar och förenklingar. Tullvärlden är i ständig förändring.
Under slutförhandlingarna till UCC råkade jag vara de europeiska handelskamrarnas representant (Eurochambres) gentemot EU-kommissionen. Lärorikt. Att deltaga i möten via Teams var då otänkbart och även om det gått så finns poänger med att vara på plats fysiskt i Bryssel. Trade Contact Group var det främsta forumet och består av näringslivsrepresentanter som företräder sina intressen. CLECAT, Business Europe, World Shipping Council, Expressföretagen och många andra branschorganisationer närvarar, och påverkar.
i våra demokratiska val räknas allas röst. Men i beslutssystemet hörs vissa röster mer än andra.
Lobbying sker genom att identifiera var i beslutssystemet en viss fråga hör hemma och när en politisk process är mest mottaglig för påtryckningar samt vilka aktörer som har inflytande över frågan. Metoder som används är bland annat omvärldsbevakning, statistiska undersökningar, rapporter, remissvar eller verktyg för att mobilisera (wikipedia).
Vissa (större) företag har anställda för detta men desto fler stärker sina röster genom näringslivsorganisationer som företräder dem. Antingen i Bryssel, eller mot politiken och departementen i Sverige - det senare ofta via organisationer eller myndigheter som regelbundet deltar i EU-kommissionens arbete med remisser, initiera förslag, stötta eller söka stöd från andra.
För en del är det här kanske helt naturliga delar av arbetet, medan det för andra är totalt främmande. Men vad som gäller för alla är dock att reglerna ändras hela tiden och det görs genom påtryckningar på olika sätt. Det här området är komplext och det är svårt att förstå ens en liten del.
Men jag minns särskilt ett samtal vid ett förmöte till WCO PSCG (Private Sector Consultancy Group) för några år sedan. ”Han (WCO:s dåvarande Generalsekreterare) skulle nog dansa på bordet om vi fick ihop ett rundabordssamtal med småföretagare”, sade värden för mötet i Paris. Tänkvärt.
Om du har en fråga som är viktig för ditt företag så är den sannolikt viktig för andra. Det är inte alls säkert att beslutsfattare inom tull och handel vet om problemet. Men de vill veta. Ofta söker dem aktivt efter feedback, inte minst genom remisser. Och vem vet, kanske är det rentav redan en ändring på väg som påverkar din affär där du kan förbättra utfallet för din bransch.
Vet du inte var du ska vända dig är branschorganisationen en bra första väg, eller direkt till myndigheterna här hemma.
Nej, det finns nog inte påtaglig tullobby i Sverige. Men det finns forum. Och säkert ännu fler goda idéer där ute. Reglerna ändras ständigt och det är ingen slump. Vissa röster hörs möjligen mer än andra. Men alla röster räknas.
Det var allt denna gång. Jag hoppas du gillade det. Tack för att du läser - Vi ses igen om en vecka!
/Fredrik
First Trade Kits nyhetsbrev strävar varje fredag efter att ge dig konkreta tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull. All feedback och tips tas tacksamt emot via [email protected]
Prenumerera pÄ nyhetsbrevet och fÄ det direkt i inkorgen
För dig som jobbar med, studerar eller har intresse av tull.
Det Àr helt gratis. Avfölj nÀr du vill.