#16 - Vad Trade Compliance kan lära av McDonalds
May 10, 2024Lästid: 2 minuter
Välkommen till First Trade Kits nyhetsbrev, som varje fredag ger dig tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull.
Innehållet i korthet:
- Supply Chain Disruptions
- McDonald's Three Legged Stool
Om du missade utskicket i förra veckan så kan det hittas här.
#15 - Vem tar lead på tullfrågan? (firsttradekit.com)
Om förra veckans brev var mer riktat till tjänsteleverantörer så är detta kanske mer riktat till varuägare. Denna vecka handlar om vad trade compliance kan lära av McDonalds supply chain och dess 'three legged stool'. Låt oss dyka rakt in.
Supply Chain Disruptions
UK lämnade EU den 1 februari 2020. Vid det här laget har vi alla vant oss. Men vi är många som minns kaoset. Den 23 juni 2016 röstade UKs medborgare att lämna EU och från då ända fram till exitdagen 2020 pågick ett intensivt arbete att efter bästa förmåga anpassa leveranskedjor, processer och rutiner.
Olika företag hade olika tillvägagångssätt. Ibland byttes leverantörer för att slippa oklarheter och krångel. Ibland ställdes högre krav från större företag på mindre leverantörer i leveranskedjan. Ibland gjordes ingenting för att förbereda sig och på något vis löste det sig ändå till slut – mer eller mindre bra. Covid ställde leveranskedjor helt uppochner och funderingarna hos många var liknande kring just leverantörer.
När CBAM-rapporteringen nu ställer nya krav på leverantörer så finns det också här vissa likheter sett till hur vi arbetar med våra leverantörer för att lösa de nya problemen vi ställs inför.
Överväger vi direkt att byta?
Är vi kravställande?
Hjälps vi åt med åtgärder för att minska/kompensera utsläppen?
Alla företag har sina sätt och vet vad som är bäst för dem.
Vid övergången 2020 arbetade jag hos en av McDonalds logistikpartners. Där fanns en märkbar långsiktighet i leverantörsledet och en kultur att lösa problemen tillsammans.
McDonalds som case
McDonalds grundades år 1940 i San Bernardino, Kalifornien, av bröderna Richard och Maurice McDonald. Idag serverar bolaget nära 70 miljoner kunder dagligen i deras ca 40 000 restauranger i ca 120 länder.
McDonalds bygger på en franchisemodell där de enskilda restaurangerna har olika ägare som serverar samma meny (med lokala avvikelser). Denna modell etablerades av Ray Croc som anses ha tagit bröderna McDonalds restaurang och byggt ett koncept som blivit en av världens mest framgångsrika snabbmatsjättar.
Det är en logistiskt stor uppgift och det gör McDonalds leveranskedja särskilt intressant.
”Hemligheten” bakom framgången med leveranskedjan ligger i en maximering av just långsiktiga leverantörsrelationer. Ray Crocs tillvägagångssätt används än idag och bygger på att uppnå ömsesidigt positiva resultat för franschisetagare, leverantörer och anställda.
'The 3-legged Stool'
Denna modell är känd som den trebenade stolen – the 3-legged stool.
Metoden är enkel:
När McDonalds lyckas så gör även deras leverantörer det. Detta möjliggör för McDonalds och dess leverantörer att skapa värde för varandra snarare än att bara utbyta värde. Det leder i sin tur till mer fördelaktiga, långsiktiga partnerskap.
Logistikleverantören jag arbetade hos är idag en koncern vars partnerskap med McDonalds startades för 50 år sedan med ett ”handshake agreement” och håller än idag.
Metoden passar kanske inte alls. Det håller kanske inte för alltid. Men det är ändå imponerande, tycker jag.
Hur jobbar ni med era leverantörer?
Jag kunde inte låta bli att använda just ovan bild för att illustrera hur teknikutveckling kanske inte alltid bräcker de traditionella metoderna. Disclaimer: Min 'prompt' till ChatGPT är slarvig. Men ta det ironiskt, jag är ingen motståndare till förändring.
Det var allt denna gång. Jag hoppas du gillade det. Tack för att du läser - Vi ses igen om en vecka!
/Fredrik
First Trade Kits nyhetsbrev strävar varje fredag efter att ge dig konkreta tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull. All feedback och tips tas tacksamt emot via [email protected]
Prenumerera på nyhetsbrevet och få det direkt i inkorgen
För dig som jobbar med, studerar eller har intresse av tull.
Det är helt gratis. Avfölj när du vill.