#31 - Landskapet För Tullombud Förändras

handelspolitik tullkonsult tullombud Oct 11, 2024

 

Lästid: 2 minuter

Välkommen till First Trade Kits nyhetsbrev, som varje vecka ger dig tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull.

 

 

Innehållet i korthet:

  • Två typer av tullombud?
  • Inspiration från transportsektorn
  • Handelspolitik som styrmedel
  • Var är vi på väg

 

Det är fredag igen och dags för ett nytt nyhetsbrev! Om du missade förra veckans brev hittar du det här:

#30 - Sista kvartalet, optimera tullhanteringen inför årets slut (firsttradekit.com)

 

Denna vecka dyker vi ned i landskapet för tullombud i Sverige. 

 

Två typer av tullombud?

För inte så länge sedan gick det utmärkt att dela upp tullombuden i Sverige mellan de som hade tullhantering som främsta affärsområde och de som hade det som tilläggstjänst. De som var transportörsoberoende och de som inte var det. Uppfattningen var nog att det spelade roll för kundservicen och tjänsteleveransen. Det är inte lika enkelt idag. Jag tror vi står inför ett skifte.  

 

Inspiration från transportsektorn

Om vi blickar mot transportsektorn så har marknaden där sedan länge indelats i tydligare vertikaler. En kund som arbetar med livsmedel söker en transportpartner som är expert på det. En annan arbetar med läkemedel och ställer då särskilda krav kring det. Samma sak med fordonsindustrin. E-handeln. Och så vidare.  

 

Det finns begränsningar för tullbranschen att vara indelad i vertikaler. Dels för att behoven skiljer mellan transport och förtullning, dels för att marknaden för tulldeklarationer inte tyckts varit tillräckligt stor i Sverige för att leverantörer ska vara så smala i sitt värdeerbjudande. Det är dock inte säkert att frågan är upp till tullombuden själva på sikt. Marknaden bestämmer, trots allt. Och marknaden ställer allt högre krav på specialisering.

 

För tullspecialister kan det bli avgörande att vara en strategisk partner snarare än en administrativ resurs.  

 

Handelspolitik som styrmedel

Handelspolitiska åtgärder handlade tidigare om att premiera eller försvåra för länder att handla med EU. Nu syftar de också till att nå klimatmål och minska orättvisor. Regelverken har blivit mer omfattande, det leder till att varuägare har ett större ansvar att rapportera data och säkerställa ordning i leveransleden. Tull har fått en bredare bemärkelse, man kan nog påstå att det har blivit viktigare också. Tullombuden spelar här en ny roll. Åtminstone kan dem det, om de investerar i det. 

 

Arvet från att branschen var indelad i transportörsoberoende eller inte gör att vikt fästs vid organisation framför kompetens.  

 

Var är vi på väg

Det vi ser nu är att tullombud vässar sina erbjudanden kring t.ex. rådgivning. De möter upp marknadens behov kring nya klimatmål, som CBAM och EUDR.

Ombuden hittar nya samarbetspartners bland hållbarhetsfirmor och näringslivsorganisationer. De tar plats i policyutveckling. Hållbarhetsfrågor för branschen har fram till nu handlat om att inte skriva ut så mycket papper genom att använda digitala alternativ. Men nu står tullbranschen plötsligt mitt i genomförandet av EU:s klimatpolitik.

Frågan är hur länge det är hållbart att erbjuda allt?

Tullbranschen har nog aldrig förr varit närmre ett vertikaltänk.

 

Det var allt för denna gång. Tack för att du läser - Vi ses igen om en vecka!

/Fredrik

 

First Trade Kits nyhetsbrev strävar varje fredag efter att ge dig konkreta tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull. All feedback och tips tas tacksamt emot via [email protected]

Prenumerera på nyhetsbrevet och få det direkt i inkorgen

För dig som jobbar med, studerar eller har intresse av tull.

Det är helt gratis. Avfölj när du vill.