#33 - Hållbarhet - Tvingad Förändring eller Långsiktig Strategi?
Oct 25, 2024
Lästid: 2 minuter
Välkommen till First Trade Kits nyhetsbrev, som varje vecka ger dig tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull.
Innehållet i korthet:
- Tull möt Hållbarhet 🤝
- Ökad press på branschen?
- CBAM en omställning, inte slutmål
Det är fredag igen och dags för ett nytt nyhetsbrev! Om du missade förra veckans brev hittar du det här:
#32 - Tulldagen Göteborg Nästa Vecka (firsttradekit.com)
Denna vecka dyker vi ned hållbarhet inom tullhantering.
Hållbarhet - Tvingad förändring eller långsiktig strategi?
Som för så många andra branscher är hållbarhet på väg att bli en realitet som blir allt svårare att undvika för tullfunktioner. Jag menar att det fortfarande är något som hanteras i marginalen, en justering för att följa regler snarare än en central del av verksamhetsstrategin, men genom CBAM sätts frågan i fokus hos alla som arbetar med import av varor och som omfattas av regelverket.
Frågan är: Hur omvandlar vi hållbarhetskraven från en börda till en konkurrensfördel?
Ökad press på branschen
Att de globala hållbarhetskraven stramas åt är tydligt. Initiativ som CBAM och EUDR (Avskogningsförordningen) sätter press på oss som arbetar med tull att inte bara tänka på produkternas tullförfaranden, utan också på miljöpåverkan genom hela leveranskedjan. Det handlar inte längre bara om att sourca och frakta varor – utan att göra det på ett sätt som minimerar utsläpp och resursförbrukning. Redan idag ser vi tecken på att företag som misslyckas med att möta dessa krav riskerar att hamna efter både ekonomiskt och när det gäller kundernas förtroende.
Men det finns en betydande möjlighet här. Tullhantering kan bli mer än bara en "regelefterlevnadsfråga" – i en bredare tolkning kan det kan bli en central del av affärsstrategin. Framtidens framgångsrika företag är inte de som tvingas följa regler, utan de som aktivt driver förändringen. Kunder blir allt mer medvetna om företagets miljöpåverkan, och företag som tidigt investerar i hållbara processer får ett försprång. Genom att integrera hållbarhetsmål i tullhanteringen – från val av transporter till varans ursprung – kan företag inte bara minska sina egna utsläpp, utan också skapa en attraktiv, grön profil som tilltalar både kunder och samarbetspartners.
Jag har berört det tidigare, men framtidens tullombud (och konsulter) tror jag kommer att förväntas arbeta med tull i en bredare kontext - om inte själva så i ekosystem med andra.
CBAM som början på omställning, inte slutmål
Ett exempel på en stor förändring är förstås CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), som innebär att företag nu måste rapportera sina koldioxidutsläpp kopplade till produktionen av varor som importeras till EU. Detta är bara början på en större våg av regleringar som tvingar fram mer transparens och ansvar. Vad som tidigare varit “standardvärden” för utsläpp, ska nu ersättas med verkliga data. Företag som redan har kontroll på sin koldioxidavtryck kommer stå starkare i denna omställning.
För det är inte bara en fråga om att anpassa sig till nya regler. Det är en fråga om att förändra hela affärsmodellen och synen på tullhantering. Hållbarhet innebär inte bara att undvika straff eller böter, utan att bygga en långsiktig plan för att minska påverkan på miljön, öka effektiviteten och vinna kunders lojalitet. Framtidens tullhantering kommer att kräva att företag har full koll på sina varors ursprung, transportens miljöpåverkan och hur varje länk i kedjan kan optimeras för att minimera utsläpp.
Kan vi, genom att tänka om och omfamna hållbarhet redan nu, placera oss i framkant och göra omställningen till en styrka istället för en kostsam anpassning?
Och avslutningsvis, att tull möter hållbarhet är nog inte en engångsföreteelse utan en pågående process där vi behöver ta täten snarare än att agera i efterhand. Om vi börjar nu, är chansen större att vi inte bara kommer möta framtidens krav – vi kommer att leda racet.
Det var allt för denna gång. Tack för att du läser - Vi ses igen om en vecka!
/Fredrik
First Trade Kits nyhetsbrev strävar varje fredag efter att ge dig konkreta tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull. All feedback och tips tas tacksamt emot via [email protected]
Prenumerera på nyhetsbrevet och få det direkt i inkorgen
För dig som jobbar med, studerar eller har intresse av tull.
Det är helt gratis. Avfölj när du vill.