#7 - CBAM!

cbam customs consulting tullkonsult Mar 08, 2024

Lästid: 2.5 minuter

Välkommen till First Trade Kits nyhetsbrev, som varje fredag ger dig tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull.

 

Innehållet i korthet:

  • CBAM
  • Anledningar att inte anlita konsulter 

 

Om du missade utskicket i förra veckan så kan det hittas här.

https://www.firsttradekit.com/blog/6-bara-godkanda-varor-over-gransen

 

 

Idag kommer vi beröra CBAM. Vad det är och några anledningar till varför företag inte anlitar konsulter för hjälp. Låt oss dyka rakt in.

 

CBAM - kort bakgrund

CBAM, eller Carbon Border Adjustment Mechanism, är ett nytt verktyg som implementerades  den 1 oktober 2023 av Europeiska unionen. Syftet med CBAM är att motverka koldioxidläckage. Det sker genom en ny avgift på import av vissa varor som genererar väsentliga växthusgasutsläpp i sin produktion. Vad EU sägs vilja uppnå är att skapa lika konkurrensvillkor för europeiska producenter och deras internationella konkurrenter.

 

Avgiften tas inte ut ännu, då mekanismen befinner sig i en övergångsperiod fram till år 2026. Men arbetet för importörer är i full gång och rapporter ska in kvartalsvis. Den första rapporten hade deadline 31 januari 2024 (uppskjutet till 29 februari pga tekniskt strul med rapporteringen). Vi var många som satt de sista dagarna innan deadline och upplevde det tekniska strulet. Det var inte kul. Och det bidrog till en stress och oro för många.

 

Konsultperspektivet

CBAM hör till de områden som jag har lagt mest konsulttid på de senaste månaderna. Många, många timmar på analyser, dokumentkontroller, datamappning, varuklassificering, rapportering och planer som tar importörer från standardvärden av utsläpp till att så småningom (deadline 31 juli) ha exakt rätt utsläppsdata i rapporterna.

 

Det råder fortfarande förvirring hos många och det är inte konstigt. De stöd som EU-kommissionen har tagit fram för att underlätta kommunikationen mellan myndigheter, fabriker, leverantörer, ombud och importörer är svårtolkade. Kombon med osäkerhet kring vad som ska göras, hur det ska göras och tidspress gör att det lockar många att vilja ta hjälp av konsulter för hela eller delar av arbetet.

 

 

Vägen till att ta hjälp

 

En del importörer vill och kan göra jobbet själva. Det här gäller förstås inte bara CBAM, men för sakens skull håller vi oss ändå just där just nu. Med 'kan' brukar det innebära att det internt finns tid, resurser och förtroende i förhållande till uppgiften - att lämna in CBAM-rapporter.

 

I den lila rutan ovan behövs ingen extern hjälp, men tas ibland in ändå av olika anledningar. Gul och grön ruta kräver oftast någon slags extern hjälp. Det mest intressanta scenariet är kanske den röda rutan.

 

Röd ruta är någon som inte vill göra ett jobb själv utan hjälp utifrån, men där det internt (kanske från chefen) uppfattas som att det finns tid, resurser och ett förtroende att någon i teamet kan göra jobbet. I det här fallet kan det röra sig om en ovana eller mindre bra erfarenheter från att anlita konsulter. Men oftast är det en budgetfråga, det kostar helt enkelt för mycket. Där hamnar vi ju ofta. Antingen för att det faktiskt inte finns pengar, eller för att uppfattningen är att det inte behöver investeras mer i tullfunktionen just nu.

 

CBAM är en påminnelse om hur viktigt det är att arbeta med tullfunktionen utifrån ett bredare perspektiv än att upprätta eller köpa tulldeklarationer. En genomtänkt planering med förankrade mål och aktiviteter med tillhörande budget är det lite torra men oslagbara sättet för att kunna navigera och investera rätt vid en förändring som CBAM.

 

För dig som importerar CBAM-gods, hur uppfattar ni att det gått med förberedelser och rapportering hittills?

 

Det var allt denna gång. Jag hoppas du gillade det. Tack för att du läser - Vi ses igen om en vecka!

 

/Fredrik

 

First Trade Kits nyhetsbrev strävar varje fredag efter att ge dig konkreta tips och inspiration till att utvecklas i rollen inom import, export och tull. All feedback och tips tas tacksamt emot via [email protected]

Prenumerera pÄ nyhetsbrevet och fÄ det direkt i inkorgen

För dig som jobbar med, studerar eller har intresse av tull.

Det Àr helt gratis. Avfölj nÀr du vill.